МУЗЕЈ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ

МУЗЕЈ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ
МИШЉЕНОВАЦ Поглед са гробља на Старцу. Музеј под ведрим небом. ПОКУШАЈ СТВАРАЊА ЈЕДНОГ ТАКВОГ

Укупно приказа странице

Музеј Заветина (Мишљеновац)

Музеј Заветина (Мишљеновац)
ПРУГА ~ „железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац – Мишљеновац – Кучево – прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса

Портал

Портал
ПоРтАл | ЗАВЕТИНЕ

Translate

Ко

Ко
(Отворен позив на сарадњу свих сродних душа!) КО ИМА ПРИСТУП веб-сајтовима и заштићеним, нејавним, локацијама Портала Великих претеча | Сазвежђа З, почев од 17. марта 2019? Власник, уредници, поједини сарадници и пријатељи. Добротвори.Претплатници. Потврђени, примљени чланови Новог Друштва.... | Ауторска права © Мирослав Лукић и синови, 2001. Нека права су задржана.

Претражи овај блог

ПРЕТРАЖИВАЧ

ПРЕТРАЖИВАЧ
САЗВЕЖЂЕ З | Мрежа | ПРЕТРАЖИВАЧ

недеља, 1. јануар 2017.

Два морала / Светислав Стефановић

Два морала
Република, 10. 06. 1920.

                Када сам пре двадесет и више година први пут упознао г. М. Драшковића, био је он емигрант из Србије у коју се није смео вратити као оглашени противник тада постојећег стања. Г. Ст. Протић био је у то доба једна од жртава Преког суда, због атентата против постојећег стања. Па у чему се садашње постојеће стање тако битно на боље поправило, у чему је оно вредније и ваљаније од ранијег, да ти људи, који су онда били ватрени борци против постојећег стања данас су још много ватренији његови поборници и заступници? Баш сасвим противно је случај. Свуда у свету, па и код нас, постојеће се стање показало као преживело, негде је већ створено сасвим ново стање; а и тамо где ново није још створено оно је у стварању. Постојеће стање је данас у апсолутној декаденцији - и ти исти људи који су негда радили на његовом рушењу, када је оно имало у себи још доста животне моћи, раде данас на његовом одржању када се оно само собом неповратно руши.
                Ако се говори о разлозима, разлог за такав рад мора лежати само у моралу самих тих људи и самих партија. И он ту и лежи. морал њихов претрпео је измену: од морала народних слугу и бораца развио се (у) морал власника. Окусивши једном и више пута сласт владања, тешко је се одрећи. Чаробна реч власти чини чуда, и као највећи мађионичар она цело биће једног човека и целе странке промени у сасвим супротно.
                И још нешто. Кад г. г. Протић и Драшковић хоће да одрже постојеће стање
, док су га пре свима средствима хтели рушити, ту има још и један велики лични разлог: данас су они сами постали представници постојећег стања и држати оно значи за њих држати и чувати себе. Морал је тих људи и партија одржавати себе. Но да све странке и људи сем дужности спрам себе имају и обавезе према народу који заступају, то се заборавља. Морал власти заглушује дужност службе народу. Служба народу је добро средство да се дође до власти, онда је главно одржати њу и постојеће стање. И пошто су они постојеће стање и власт, то је и њихов морал морал постојећег стања и власти. Од радикалних и демократских реформатора постају брижљиви чувари постојећег стања. Цео менталитет људи и странака је измењен. Треба упоредити први устав Радикалне странке и последњи нацрт устава г. Ст. Протића, па опазити цели развој менталитета и морала бораца за народна права, до морала и менталитета власти и власника.
                Вишегодишња служба монархији ударила је свој неизгладиви печат на странке и људе. Демократима је одступање од принципа још лакше било, јер је њихов демократизам био стално прилично водњикав, недовољно одређен, сасвим недовољно одлучан, и остао лишен оног потеза херојства које је радикалима дала борба против једне насилничке монархије. На жалост, избледелост и једне и друге странке данас је општа и подједнака.
                Радикализам г. Ст. Протића и Радикалне странке састоји се данас само у радикалним мерама за одржање постојећег стања. То се одвише јасно показало при ђачким демонстрацијама на Цвети, и припрема за 1. мај. Демократизам г. М. Драшковића и бивших самосталаца, садашњих демократа, састоји се можда још само у демократском карактеру банака, о чему је некад г. Драшковић говорио у супрот Скерлићу и, ваљда, у демократском карактеру извозница, о којима би могао сада још стручније говорити.
                Отуда, не један од истински честитих демократски убеђених људи, и у Радикалној и у бившој Самосталној сада Демократској странци - осећа у каквој је лажној улози. Остати у странци значи одрећи се својих демократских убеђења. Остати веран својим демократским убеђењима и окренути леђа странкама, које су једном за свагда пречистиле са демократизмом, значи, на један парадоксалан начин, бити изложен у нашој јавности најнижим погрдама политичког ренегатства. Странке које су за љубав власти напустиле своја начела, оне су добре. Људи који за љубав својих начела напуштају такве странке, грде се и осуђују. То су два морална мерила, од којих је само једно добро и само једно поштено. А то, зацело, није оно чији је највиши императив: држ`те стање.
                Морал свих политичких бораца на свету, у свој људској историји, није никад био у одржању постојећег стања но у раду и градњи једног бољег стања. Цео људски прогрес почива на том раду. Одржати постојеће стање, то је увек била тежња свих власника, или кукавица, или шпекуланата. Радикална и Демократска странка то и сувише јасно показују. Цео смисао тих странака био је дотле и у томе док су радиле и биле против постојећег стања, а за једно радикално боље и демократскије. Данас, када се оне стављају као главна одбрана постојећег стања које није ни радикално добро ни демократско, оне су изгубиле цео свој смисао. Устати против њих и против постојећег стања то је најјаснија дужност свих истинских радикално и демократски убеђених синова нашег народа. А то убеђење довешће их брзо и неминовно у наше редове.

                Јер нема демократије без републике и нема прогреса без промене постојећег стања. Морал и ситем власти је прошао. Настао је морал и систем службе народу и кроз народ службе човечанству. Час је нових вредности, новог морала и новог стања, друкчијих и бољих од постојећих вредности, постојећег морала и постојећег стања.

             

=извор: Светислав Стефановић
СТАРИМ ИЛИ НОВИМ ПУТЕВИМА
ОДАБРАНИ ПОЛИТИЧКИ СПИСИ
(1899-1943)
Приредио  Предраг Пузић

Нема коментара:

Постави коментар